Busteni, dragostea mea

Unul dintre obiectivele turistice din Buşteni, pe lângă care trecusem de sute de ori (fără nicio exagerare) era Biserica Domnească. Aşa că în iunie 2012, când am vizitat Castelul Cantacuzino şi Muzeul Memorial Cezar Petrescu, am decis că este momentul să îndrept această stare de fapt, mai ales că edificiul despre care vă vorbesc se află chiar peste drum de gara de aici din staţiune. Ajunşi (tot grupul) aici la această spectaculoasă construcţie am aflat multe lucruri interesante pe care mă grăbesc să vi le spun şi dumneavoastră.

Biserica Domnească este o biserică de rit ortodox construită undeva în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, care de altfel sunt pictaţi în mărime naturaă chiar în pronaos. Biserica în forma de cruce cu două turle de forme diferite, a fost ridicată de către constructori italieni conduşi de vestitul arhitect italian Pietro Dreossi. Pentru cei ce au un sentiment de  deja vu vreau să menţionez că Biserica Domnească este o copie a Mânăstirii Horezu şi a fost construită cu piatră din carieră. Despre interior aş vrea să vă spun că mobilierul este realizat din stejar masiv, iar catapeteasma, considerată a fi cea mai frumoasă din toată România, a fost lucrată tocmai la Viena. Icoanele originale păstrate până azi, sunt pictate de către Gh. Tăttărăscu şi de ucenicii săi. Pictura originală din altarul bisericii are acelaşi autor ca şi la Mânăstirea Sinaia şi anume pictorul danez Agnes Exner. Biserica Domnească de aici din Buşteni poartă hramul Naşterea Maicii Domnului ce se prăznuieşte la data de 8 septembrie, iar din acest motiv eu vă recomand cu căldură să evitaţi balamucul, cerşetorii, hoţii de buzunar şi pseudo-comercianţii ambulanţi ce roiesc aici la această dată, fiindcă fără doar şi poate biserica emană acelaşi har sfânt şi-n restul zilelor din an. În încheiere o să-mi permit să vă las şi dumneavoastră locaţia exactă a acestei biserici ca să vă daţi seama de câte ori aţi trecut pe lângă ea dar la fel ca mine (până în iunie 2012) nu aţi vizitat-o niciodată.

Cum ieşiţi din gara Buşteni treceţi drumul pe trecerea de pietoni dinspre Ploieşti şi veţi intra DIRECT în superbul parc de aici de la Biserica Domnească. Este atât de simplu încât poate de aceea foarte mulţi dintre noi neglijăm să vizităm acest obiectiv secular din ţara noastră. Tocmai de aceea îmi permit să vă invit şi pe dumneavoastră, atunci când veţi ajunge la Buşteni să vizitaţi Castelul Cantacuzino, Mânăstirea Caraiman, Casa Memorială Cezar Petrescu, Babele, Sfinxul, Cascada Urlătoarea, Pârtia Kalinderu sau Crucea de pe Caraiman să vă rezervaţi puţin timp pentru a descoperi şi admira BISERICA DOMNEASCĂ din BUŞTENI !!!

Casa Memorială Cezar Petrescu Buşteni

Reclame

2 răspunsuri

  1. foarte frumos

  2. Mulţumim pentru informaţii, sunt foarte utile întrucât nu am ajuns încă la Centrul de informaţii turism pentru a lua ceva pliante şi hărţi despre Buşteni. Pot spune că m-ai scutit de un drum.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: