Cursul pilot „Dezvoltarea Serviciilor de Biblioteca” – Buşteni 23-27 august 2010

Palaria mea rosie

24 august 2010

Am crezut că a purta Pălăria Roşie e cea mai uşoară sarcina din cele date la acest curs. M-am inşelat, pentru că analizând cu atenţie celelalte pălării, am realizat că niciuna nu are o sarcină uşoară. Să fii obiectiv, pragmatic, optimist, cârcotaş, creativ sau să treci prin filtrul emoţiilor tot ce se întâmplă în jur nu e o glumă. Suntem aşa, fiecare dintre noi, dar nu în acelaşi timp şi nici pentru aceleaşi întâmplări.

Pentru mine Pălăria Roşie se potriveşte. Nu ştiu cum s-a întâmplat, dar mi-a dat posibilitatea să analizez ce mi se întâmplă, dintr-un punct de vedere care ne urmăreşte toată viaţa, care face parte din gândirea noastră, doar că, rareori îl exprimăm cu voce tare, chiar dacă ne influenţează în tot ce facem. Eu astăzi pot să-mi exprim sentimentele. Chiar am această sarcină şi o voi face cu plăcere.

Pentru că nimic nu este întâmplător (şi o să auziţi explicaţia mea în finalul prezentării), ne-am adunat aici bibliotecari din toate tipurile de biblioteci din România sau din lume. Oameni care observă, oameni care învaţă sau educă, oameni din medii sociale diferite, dar cu aceleaşi aşteptări, temeri şi dorinţe.  Le-am pus la un loc aici şi acum şi, aşteptăm să vedem ce-o să iasă.

Prima zi a fost puţin şovăielnică. Cu bariere în comunicare şi temeri justificate. Pe de o parte a celor care au creat Manualul acestui curs, pentru că speră ca munca lor să fie una cu folos şi de valoare, iar pe de cealaltă parte, a cursanţilor care nu ştiu care sunt aşteptările lectorilor, dacă vor fi sau nu, la înălţime.

Mi-a plăcut faptul că am simţit mândrie în relatările colegilor mei. Oameni „mari” în biblioteci „mici” şi fapte pe statura lor. La mulţi dintre ei am auzit expresia BIBLIOTECA MEA, ca şi când ar fi copilul lor, de care au grijă.  Au grijă să crească frumos, să fie apreciat, preţuit şi valoros. Şi pentru asta se dedică trup şi suflet. Dar nu e de ajuns. Pentru a fi părinte bun este nevoie să te informezi, să înveţi, să cauţi, să explorezi.

În profesia noastră (trebuie să spun cu tristeţe), puţini sunt cei care găsesc singuri drumul şi asta pentru că există puţine căi de îndrumare şi instruire, adaptate societăţii moderne în care trăim şi oamenilor tot mai grăbiţi  care trăiesc în ea.

Îmi place să cred astăzi, că pentru găsirea „drumului” de către cei mulţi s-a creat acest manual, care cuprinde, profesionist, cele mai bune „îndrumări”. Prezintă societatea de azi, spaţiul pe care şi-l doresc oamenii, cine să-i servească şi cum, serviciile pe care le vor, numărul şi calitatea lor.  Va fi un instrument util şi profesionist al activităţilor noastre astfel încât „BIBLIOTECA MEA” să crească frumos şi bine. Să fie „copilul” pe care ni-l dorim toţi, copilul performant şi valoros pe care îl vedem la alţii. Depinde de cei care ne învaţă cum o vor face. Depinde de noi dacă vom înţelege cum să o facem. Şi cu ce.

 Şi, pentru că am spus la început că nimic nu este întâmplător, vă spun că acum cred că a venit şi timpul nostru, al celor mulţi. Dacă în perioada adolescenţei mele credeam că voi fi în stare să schimb lucrurile şi lumea în care trăiesc, de una singură, viaţa mi-a demonstrat că este imposibil. Am învăţat apoi că schimbarea se produce de sus în jos. Şi am învăţat să aştept. Am obosit de atâta aşteptare pentru că, doar dacă suntem norocoşi să avem oameni extraordinar sus se va schimba ceva şi jos.

Acum cred că a venit vremea să încercăm schimbarea de jos în sus. Suntem mulţi şi dacă suntem şi bine pregătiţi vom reuşi, încet, încet, să schimbăm ceea ce ne înconjoară: atitudini, oameni, evenimente şi, nu în ultimul rând BIBLIOTECA MEA.

Mulţumesc Pălăriei Roşii că mi-a dat posibilitatea să exprim ce simt de-atâta vreme şi să înţeleg, că împreună, putem simţi la fel şi putem exprima asta, prin VOCEA FAPTELOR NOASTRE. 

Margareta Tătăruş – Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Reclame

5 răspunsuri

  1. M-a impresionat foarte mult ceea ce ne-ai spus ieri, sub palaria rosie si nu numai!
    Tine-o tot aşa!

  2. Foarte frumos spus Margareta. Felicitari!
    Vezi de ce e bine sa mai incercam din cand in cand si alte palarii 🙂 Spor!

  3. […] postate sunt deja foarte interesante.  Margareta Tătăruș (jud.Vrancea) propune o “schimbarea de jos în sus” iar Valentin Smedescu (Vâlcea)  ne îndeamnă să ÎNDRĂZNIM […]

  4. Vom reusi oare sa schimbam mentalitatile celor de sus? Abia atunci cei de jos vor fi apreciati si nu subapreciati cum se intampla in zilele noastre. Este adevarat ca munca o ducem noi, cei de jos si fara noi nici ei n-ar exista! Ramane de vazut daca si ce se va intampla… Trebuie sa INDRAZNIM, trebuie sa ne TREZIM la realitate! Succes tuturor!

  5. […] Cursul pilot “Dezvoltarea Serviciilor de Biblioteca” – Buşteni 23-27 august 2010 August 2010 4 comments and 1 Like on WordPress.com, […]

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: